Uvedený postup je určen pouze pro nabití a čerpání kreditu bez předem dané sazby DPH. Je zde tedy důležité, aby poukázka obsahovala 0% sazbu daně. Pro prodej a příjem poukázek je v Dotykačce k dispozici speciální štítek -voucher a platební metoda Kredit/Voucher


Upozornení

Upozornění

Prodej poukázky s jinou, než nulovou sazbou DPH není v Dotykačce možný. DPH se eviduje až ve druhém kroku při uplatnění poukázky za prodej zboží.


Jak tedy postupovat při prodeji a příjmu poukázek?


Vytvoření poukázky pro prodej

Vytvořte produkt Poukázka s 0% sazbou DPH a přidejte mu štítek -voucher. Tento štítek zajistí správné označení evidované částky na Finanční správě. Produkt Poukázka může být s pevně stanovenou cenou, nebo povolte možnost Vyžadovat zadání ceny a cenu zadávejte až při prodeji. Jakmile prodáváte poukázku zákazníkovi, zvolte tento produkt.



Příjem poukázky od zákazníka

Nejprve povolte v nastavení aplikace Dotykačka platební metodu Kredit/Voucher. Jakmile povolíte tuto metodu, bude zobrazena v platebním dialogu.


Při uplatnění poukázky naúčtujte zakoupené produkty a zvolte platbu pomocí platební metody Kredit/Voucher. Pokud je nutné ještě doplatit, rozdělte platbu v platebním dialogu podle toho, jakým způsobem zákazník doplatek realizuje, tedy Kredit/Voucher + hotovost, nebo platební karta.


Pokud tedy zákazník zakoupí Poukázku XX za 1000 Kč, a následně tuto poukázku uplatní na zboží za celkovou cenu 1200 Kč, je nutné rozdělit platbu na dvě platební metody, přičemž 1000 Kč bude zaplaceno metodou Kredit/Voucher a 200 Kč libovolnou platební metodou. Tuto částku zákazník doplatí a prodejce nyní celkovou částku i s doplatkem zdaní.



Výše popsaný prodej poukázek se týká případů, kdy zákazník může uplatnit poukázku pro nákup jakéhokoliv zboží, kdy tedy není zřejmé, jaké zboží, s jakou sazbou DPH bude za poukázku nakoupeno.


Jiný než uvedený postup s nulovou sazbou DPH nelze v Dotykačce použít, jelikož Dotykačka zatím neumožňuje čerpání kreditu s předem danou sazbou DPH.