Řešení se liší v závislosti na tom, zda budete v Dotykačce evidovat přijatou zálohu či nikoliv. Pro názornost si pokladní operace ukážeme na příkladu, kdy zákazník zakoupil zboží v ceně 10.000,- Kč, a 8.000,- Kč platil převodem, 2.000,- Kč doplatí v hotovosti.


Příjem zálohy i zbývající platby evidujete v Dotykačce

Do pokladny Dotykačka zadáte dvě transakce. První transakce bude provedena platební metodou Faktura s bankovním převodem 8.000,- Kč. Tato transakce nebude fiskalizována, jelikož nepodléhá EET. V tržbách Dotykačky bude tato bezhotovostní operace standardně evidována, pouze nebude automaticky fiskalizována.


Zákazníkovi následně vygenerujete fakturu přímo v Dotykačce a zašlete na e-mail či vytisknete. V druhém kroku pak provedete klasický prodej na zbývající částku 2.000 Kč,-. Tento prodej bude fiskalizován. Tento postup je z účetního hlediska jednoduchý, jelikož obě transakce jsou zaevidovány v jednom systému. Máte jednu účetní sestavu.



V Dotykačce evidujete jen zbývající hotovostní platbu

Příjem a evidenci zálohy jste provedli v jiném systému. Do pokladny Dotykačka tak zadáte pouze transakci (prodej) 2.000,- Kč v hotovosti. Účetně je nutné data z obou systémů spárovat.